browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Virgil Galaţanu

Posted by on February 21, 2014

 -cucerind minim 120 ţări cu bicicleta-

Am început să scriu despre mari călători români. Aşa l-am găsit pe Virgil Galaţanu!

O să îl tutuiesc pe Virgil în a mea poveste chiar dacă e mai în vârstă decât tata, îmi e mai uşor să spun povestea aşa! Lăsăm periatul pentru oamenii plătiţi pentru asta! Sunt sigur că Virgil nu era un om care să aştepte să fie periat!

O să spun povestea lui Virgil aşa cum i-am descoperit-o: Am scris pe google „Virgil Gălăţeanu”. E cunoscut după acest nume, tot timpul i-a fost scris greșit numele! Cu acest nume greșit trebuia să fac căutarea. Am deschis fiecare rezultat (link) al primelor 10 pagini de rezultate google. În afară de ştirea morţii sale am găsit câteva articole scrise despre călătoria lui, toate având sursă primară trei înregistrări video pe youtube în care el povesteşte.  Toate aceste înregistrări sunt făcute în anul 2010. Aproape absolut toate articolele scrise despre Virgil, sunt articole scrise de pseudo-jurnalisti ai presei de scandal. Nu s-a scris nimic concret, nimic serios, nimeni nu a incercat sa ii reconstituie traseele, sa faca o lista cu tarile vizitate de el, niste harti, etc! Iar acum să reconstitui tot… după ce el nu mai este printre noi, s-a putut doar parțial… Ce vedeţi mai jos e tot ce am putut afla.

Virgil-ul care vorbeşte în aceste înregistrări video când înşiră ţările prin care a trecut spune că în Norvegia a ajuns la Polul Nord cu bicicleta, poate vroia să spună Nordkapp! Apoi înşiră un traseu şi din Portugalia sare în Germania, o fi zburat? Cu avionul mă refer!? Posibil. Mai spune că a văzut toate cele 47 ţări ale Africii, mai puţin Algeria. Africa are însă 57 de ţări.. Ne povesteşte că a străbătut coasta de nord a Africii şi cea de vest.. Parcă le văzuse pe toate.. cum rămâne cu cele de pe coasta de est? Afirmă că a pedalat prin peste 100 ţări și ne spune poveşti din Albania, Franţa, Norvegia, Egipt, Libia, Mauritania, Maroc, Guineea, Zambia, Mozambique, Congo, Rusia, Kârgâzstan, Tadjikistan și China. Ne arată poze de la Tropicul Capricornului, din Namibia, Camerun, Maroc şi de prin alte câteva ţări. Vorbeşte ca un om modest de la țară, ceea ce e fain! E clar că omul a pedalat mult, dar până la 116 ţări câte înşiră pe contul său de Facebook în februarie 2013.. e cale lungă! Nici o hartă cu un traseu, sau o descriere coerentă a vreunui traseu! Să zică am mers din ţara x, în ţara y.. Iar cel mai trist este faptul că nici unul din cei care au scris despre el/l-au intervievat nu au ştiut să îi pună întrebări de acest fel… cât a fost viu.. Eu i-am aflat povestea doar după ce a murit!

Să mai zic că între cele 116 ţări înşirase Mauritius, Comore, Seychelles, Irak, Pakistan, Turkmenistan şi alte ţări în care e foarte, foarte, foarte dificil de ajuns? Ce să mai punem că el pedala? Cu buget ridicol. În Irak e imposibil de exemplu! Viza de Pakistan o poţi lua doar la Bucureşti, şi nu o iei! Seychelles, Comore, Mauritius sunt nişte paradisuri.. scumpe.. deci interzise pentru un tip ce a plecat în jurul lumii fără bani ca şi el! Deci eram sigur că omul fabulează şî îmi spuneam că sigur nu e adevărat tot ce spune!

Mai mult, când adună numărul kilometrilor pedalaţi îi dau ba 300 000, ba 400 000… pă’ bă frateee, hotărăşte-te! Diferenţa asta “banală” de 100 000 km îs două tururi jumate ale Pământului (Ecuatorului)! 400 000 km înseamnă de 10 ori lungimea Ecuatorului!! Eu am făcut cu autostopul cca 223 000 km în ani buni! Plus de aia eu am ceva cu cifrele prea rotunde! Nu îi cred pe cei care fac afirmaţii de genul: „Am călătorit 150 000 km”.. e prea rotundă cifra! Asta presupune că s-a rotunjit mult! Darămite când îmi dai cifre de-a dreptu’ CERC ca cea de 400 000! Cerc pentru că Ecuator! Ecuator, care nici el nu e chiar cerc! Că e turtit, pardon, bombat!

O să fiu sincer şi direct şi o să zic că în aceste înregistrări video avem de-a face cu un om pierdut în spaţiu, incoerent, etc! După ce i-am văzut aceste video-uri am vrut să renunţ la povestea lui pentru că mi se părea că e doar un alt fabulist! Totuşi m-am mai uitam pe pozele lui (din păcate pozele de la acest link au fost şterse iar pe google nu mai găsesc acele poze) …

Şi deodată îmi face bostanu’ un click interesant! Aţi văzut filmul El secreto de sus ojos (2009)? Ei bine.. am păţit la fel! Mă uitam între poze de-ale lui Virgil făcute prin 2004 – 2005! Era alt om! Avea altă privire! Virgil-ul din aceste poze era un tip cu picioarele pe pământ, privirea lui presupunea stabilitate, siguranţă, determinare etc! Apoi îmi mai face mintea câteva click-uri şi îmi aminteşte că Virgil povestise că leşinase de două ori în Africa şi s-a trezit la spital după mult timp (zile) fără să îşi mai amintească nimic! Leşinurile astea datorate deshidratării (a avut şi cinci zile în care nu a băut apă deloc) afectează scoarţa cerebrală, deci memoria, coerenţa, cursivitatea, etc! A! Pierduse şi un ochi în Kenya! Ceva microb! Microbii ăştia de obicei au multe rude, vin în cârd/ciurdă/turmă.. Iar la autopsie a ieşit: stare septică cu insuficienţă pluriorganică (infecţie gravă a multor organe), cancer la colon şi febră tifoidă severă!

DSCN2779

Măi! Omul ăsta pornise fără bani, nu şi-a permis să se îngrijească corespunzător.. Dacă Virgil-ul din 2010 care vorbeşte în acele video-uri e alt Virgil, unul bolnav!!?? Dacă povestea lui e adevărată? Sigur e adevărată! Sigur a păţit ceva pe drum! S-a îmbolnăvit! … No, şi uitaţi aşa o poveste pe care aproape o aruncasem la coşul de gunoi a început să mă obsedeze!! Să îl visez noaptea, să plâng… I-am căutat rudele, i le-am găsit, am vorbit cu ei, am mers la ei acasă şi i-am găsit şi povestea lui Virgil!

Virgil, e născut în 18 februarie 1957, a făcut şcoală de maiştri militari, toate categoriile şcolii de şoferi (A,B,C,D,E) şi a fost dirigintele poştei din Roman! Un oraş măricel! 50 000 locuitori azi, vreo 60 000 la acea vreme! Să fi dirigintele poştei în aşa un oraş măricel e ceva! Toţi cei care l-au cunoscut îl caracterizează ca fiind un om foarte organizat, meticulos şi de încredere. Un om care nu ar fi minţit şi nu ar fi furat un ac!

A avut 6 copii: 1981, 1982 (decedat în 1983), 1986, 1988 (decedat 2009), 1990 şi 1995. A divorţat în 2000.. Virgil nu a vrut să vorbească despre acest episod din viaţa lui, spune doar că i-a fost foarte greu. I-am contactat sau întâlnit personal ambii părinţi, doi copii, un frate şi o soră. Nimeni nu vrea să vorbească despre divorţ, acest divorţ e perceput ca o ruşine pentru familia lor. Mentalităţi de alea conservatoare şi tradiţionalist. Oricui i s-ar putea întâmpla să fie nevoit să divorţeze,i mulţi alții ar trebui să divorţeze dar aleg să se mulţumească cu puţin sau să ducă o viaţă aiurea. Un vecin de-al fratelui lui Virgil mi-a spus că chiar dacă a divorţat copiilor nu le-a lipsit nimic! Am constatat că toţi copiii au ştiut să îşi facă un rost, se pare că au moştenit de la el abilităţi, determinare, etc! Alţii îşi cresc copiii până la maturitate şi nu reuşesc să îi înveţe prea multe! Nu că n-ar vrea! Pur şi simplu, nu ştiu, nu se prinde de copii, nu puşcă, etc!

Am fost în casa fratelui său Mihai şi acesta mi-a spus despre Virgil că i-a plăcut mult istoria şi geografia. I-a avut profesori pe doamna Mârţ şi domn Hârţescu. Ordinea, organizarea şi curăţenia îs vizibile peste tot şi în casa lui Mihai! A luat o ceaşcă să îmi pună cafea şi îi spune soţiei:  „La asta i-ai schimbat locul!” Cu siguranţă şi Virgil era la fel de meticulos! Am fost la casa părinţilor săi din Gherăeşti şi şi aici la fel ca la fratele său Mihai am găsit oameni gospodari: 5 hectare de pământ, cal, etc! Dacă lui Mihai îi dădeau lacrimile când vorbea de Virgil, tatăl său e mai preocupat de „ruşinea ce i-a adus-o în sat” Virgil. Nu a spus el asta, dar răceala cu care vorbea despre un fiu decedat cu doar trei luni în urmă şi următoarea conversaţie, spun tot:

-Păi tu? Tot aşa de nebun cu bicicleta prin lume?

-Ceva asemănător.

-Păi? Tu nu împingi la o bicicletă, tragi o căruţă?

Nu ştim pe ce fond, schimbări, „instabilităţi interioare” a venit divorţul (la 43 ani) şi decizia de a o lua în lume la 45 de ani (2002). Nu ştim pe ce fond, schimbări şi „instabilităţi” interioare Virgil şi-a schimbat religia în 1990 (la 33 ani). Despre convingerile religioase ale lui Virgil la fel ca despre divorţ nu vrea nimeni să vorbească, acest episod e perceput deasemenea ca o ruşine adusă familiei. Gherăeşti-ul e un sat de catolici, toată familia e catolică de sute de ani.

Nu contează viaţa personală a omului! Nu ne privesc pe noi divorţul şi convingerile religioase ce le-a avut Virgil, dar le pomenesc ca să prezint intreaga poveste, să nu se creadă că nu vreau să menţionez „chestii” și că încerc să spun povestea de un mod idealizat.

E foarte bun faptul că divorţul a venit la 10 ani după schimbarea religiei pentru că altfel gurile rele ar fi pus totul în seama „eretismului”. Deasemenea e foarte bine că plecarea în lume a avut loc la doi ani după divorţ că altfel ar fi fost pus divorţul în seama acesteia, s-ar fi zis că şi-a lăsat femeia ca să meargă in lume. Nu contează că Virgil a divorţat! E un exemplu pentru noi prin determinarea sa! Virgil a avut o viaţa ce bate sute de filme!!

După 1990 Virgil încearcă să treacă de mai multe ori fraudulos în Europa de vest, ca să îşi facă un trai mai bun muncind pe dincolo ca mulţi alţi conationali de-ai noşti. În 1990 a trecut fraudulos de două ori în Serbia, e prins şi dat înapoi de fiecare data! În 1992 şi 1994 trece fraudulos şi ajunge până în Germania, de fiecare dată acelaşi deznodământ:  e prins şi “returnat”. În cele din urmă reuşeşte să ajungă în Anglia trecând „pe burghiurile dintre vagoanele trenului”! (Ca Sandu din <Eu, puşcăriabilul>) E prins şi returnat din nou! Mai trece o dată fraudulos şi ajunge în Italia. Aţi văzut postul <Eu, puşcăriabilul> aici la mine pe blog? Aţi văzut ce presupune o singură trecere frauduloasă de graniţă? Virgil se pare că a avut zeci de astfel de aventuri!

La doi ani după divorţ (2002) Virgil revine la dragostea sa Bicicleta! Cum ştiu eu că Bicileta era dragostea lui? POSTAS = BICICLETA! În casa lui erau 7 biciclete! Fiecare avea bicicleta lui! El, soţia şi fiecare copil în parte! Virgil a iubit bicicleta muuuuultttt! Virgil a spus în mai multe rânduri că pedalatul e o terapie pentru el, îl calmează!

Bun, revine la dragostea sa bicicleta, face un tur al României, un tur al Europei, un tur al Africii şi un tur al Asiei până în 2010. Borne importante: în martie 2004 ajunge la Oceanul Artic, în ianuarie 2005 ajunge cu avionul în Cairo şi ia Africa la pedale, în 2008 începe turul Asiei, în 2009 îi moare într-un accident de maşină fiica Loredana, în vârstă de 21 de ani, el era în Hong Kong atunci. În 2010 trebuie să se întoarcă în ţară pentru că i se terminaseră filele paşaportului. În septembrie 2013 moare în India. E întors în ţară şi incinerat, febra tifoidă e foarte contagioasă. Familia nu a fost lăsată să îl vadă. Pentru recunoaştere li s-a arătat o fotografie cu el.

Cel mai important, ceea ce sigur aţi aşteptat: în casa fratelui său am găsit două paşapoarte de-ale lui Virgil! Cele două paşapoarte acoperă o perioadă de 4 ani: 2006 – 2010! Vize de: Yemen, Rwanda, Kenya, Uganda, Djibouti, Bahrein (Bahrein-ul are o poveste nebună cu siguranţă, pentru că în primă fază chiar dacă avea viză i-au pus ştampilă de „Entry Denied” dar mai apoi i-au permis accesul cu o altă ştampilă! Omul ăsta nu putea fi oprit! Şi când spun asta se ridică părul pe mine şi mi se face pielea de găină!) Etiopia, Qatar, Somalia, Iordania, Georgia, Liban, SOMALILAND!!! … EJJJJJDI NEBUN!!!??? Cum să intri în Somaliland? Acolo intră doar trupele ONU!!! Virgil a luat la pedale cel mai periculos loc de pe Terra: SOMALILAND!!!

DSCN2776

Somaliland e stat de facto, e ţară independentă ca oricare alta, doar că nu e recunoscută international şi e condusă de clanuri de războinici.

Egipt, Eritreea, Sudan, Siria, Oman, Kuwait (viză luată gratis!!!! FANTASTIC!!!!), UAE (viză luată gratis!)

DSCN2778

Iran, Burundi, Turkmenistan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Kazahstan, Rusia, Mongolia, China, Taiwan, Hong Kong, Macau, Filipine, Vietnam, Coreea de Sud, Nepal, PAKISTAN!!! LUATĂ ÎN OMAN! Nu vă daţi seama cât de imposibil e acest lucru! Anul ăsta li s-a refuzat viza de Pakistan la 4 români ce au organizat o expediţie cu un buget imens! Cu două jeep-uri, plătiseră toate taxele pentru România-Ucraina-Belarus-Rusia-Mongolia-China-Tibet-Nepal-India… ar mai fi urmat doar Pakistan-Iran şi Turcia (care e o banalitate). Doar taxa pe China a fost 3 000 de euro de căciulă! Pakistan nu le-a dat viză şi le-au stricat toată expediţia! Pakistanul mi-a refuzat cererea de viză de 3 ori!

DSCN2775

Am mai găsit şi copii xerox ale unor pagini din jurnalul său cu ştampile! În acest jurnal erau ştampile de la diferite ministere și primării din statele: Malawi, Mozambique, Zambia, Zimbabwe, Tanzania, COMORE, SEYCHELLES, REUNION, MAYOTTE, MAURITIUS, MADAGASCAR, Burundi, Etiopia! Exact ţările de care mă îndoisem eu cel mai mult! Mai rămâne doar enigma Irakului.. şi CLICK! A intrat în Kurdistanul Irakian, oficial acesta e considerat Irak, pentru că aşa apare pe hărţi, pentru că nu îi este recunoscută independenţa! Dar practic e altă ţară, mult mai safe (la acea oră – acum se joacă ISIS pe acolo) decât Irakul şi cu alt regim de vize!

Exemplu de copie xerox a uneia din paginile jurnalului său:

VG2

Deci dacă a fost în ţările de care mă îndoiam cel mai mult sigur a fost în toate ţările pe care le înşiră! Nu au mai rămas alte dovezi (ultimul paşaport şi jurnalele i-au fost incinerate pentru că  puteau “răspândi” febra tifoidă). Chiar dacă nu avem mai multe dovezi, avem suficiente încât să nu mai poată exista dubii! A fost în toate cele 116 ţări şi teritorii pe care le enumeră! Pardon 117! Pentru că a uitat să treacă Nepalul (a cărui viză o are în paşaport)! 118 pentru că a uitat să treacă Moldova, prin care sigur a trecut! … 119… din India i-a fost trimis înapoi corpul neînsufleţit… ŞI NU POT SĂ CRED … 120! Am ajuns în Afganistan cu autostopul ca să aflu de la ambasadorul României la Kabul că în august 2013 şi Virgil fusese pe acolo, l-a “deportat” şi pe Virgil… Deci sunt 120 de ţări sau mai multe! A uitat să treacă şi Afganistanul, o fi uitat şi de altele…

Lista ţărilor şi teritoriilor pedalate de Virgil: Albania – Afganistan – Andorra – Angola – Armenia – Austria – Azerbaidjan – Belgia – Benin – Botswana – Bulgaria – Burkina Faso – Burundi – Camerun – Capul Verde – Cehia – Republica Centrafricană – China – Cipru – Cipru de Nord, Congo – Comore- Republica Congo – Coreea de Sud – Coasta de Fildeş – Croația – Danemarca – Djibouti – Egipt – Emiratele Arabe Unite – Eritreea – Etiopia – Filipine – Finlanda – Franța – Gabon – Gambia – Georgia – Germania – Ghana – Grecia – Guineea – Guineea Bissau – Guineea Ecuatorială – Hong Kong – India – Iordania – Kurdistanul Irakian – Iran – Israel – Italia – Kazahstan – Kenya – Kârgâzstan – Kuweit – Liban – Liberia – Libia – Macao – Macedonia – Madagascar – Malawi – Mali – Malta – Maroc – Mauritania – Mauritius – Mayotte – Moldova – Monaco – Mongolia – Mozambic – Muntenegru – Namibia – Nepal – Niger – Nigeria – Norvegia – Olanda – Oman – Pakistan – Polonia – Portugalia – Qatar – România – Rusia – Reunion – Rwanda – San Marino – São Tomé și Príncipe – Senegal – Serbia – Seychelles – Sierra Leone – Siria – Slovacia – Slovenia – Somalia – Somaliland – Spania – Sudan – Suedia – Swaziland – Tadjikistan – Tanzania – Taiwan – Togo – Tonga – Tunisia – Turcia – Turkmenistan – Ucraina – Uganda – Ungaria – Uzbekistan – Vatican – Vietnam – Yemen – Zambia – Zimbabwe!!!!

Fratele său Mihai povesteşte că în una din călătoriile sale Virgil a plecat de acasa cu două ciocolăţi ce i le-a dat el! Pe mine m-a răscolit cumplit povestea acestui om, şi mă va răscoli de fiecare dată când îmi voi aminti de ea. Şi îmi voi aminti de ea de fiecare dată când voi asculta piesa Serenade – Dover! Când ascult piesa asta îl văd pe Virgil pedalând prin Africa, iar eu îi merg alături.. nu vă închipuiţi de câte ori am plâns ascultând melodia asta şi având în minte imaginea de mai sus.. offf….  Vreau să mor ca Virgil! Să fiu judecat fără să fi fost cunoscut!

Cât ne poate afecta o boală! Câţi dintre cei din jurul tău ar putea fi afectaţi de boli nedescoperite încă dar sunt judecati? Fratele lui Virgil, Mihai, mi-a confirmat că în ultimii ani Virgil „se schimbase”, era alt om.

Iar la sfârşit nu mă pot abţine să nu pomenesc din nou de Uca Marinescu!! … Statul susţine acest tip de „exploratori” (care nu descoperă nimic dar îşi cumpără blănuri din mall-uri)  iar eroii ne mor de febră tifoidă prin India…

Mai jos o hartă cu ţările luate la pedale de către Virgil, cu menţiunea că harta e realizată înainte să fi aflat că Virgil a luat la pedale şi Afganistanul, deci Afganistanul nu e trecut între cele colorate galben.

VG

Eu estimez că Virgil a pedalat undeva la 150 000 – 200 000 km! Nu mai mult de 200 000. Dar 200 000 mii e ENORM DE MULT! E de 5 ori Ecuatorul!!!! LA PEDALE!!!

Virgil ţinea enorm de mult la suvenirurile ce le strângea din locurile prin care trecea. Pentru că ele cântăreau mult şi nu le putea căra toate după el, din când în când trimitea câte un colet cu suveniruri fratelui său Mihai. Au mai rămas în urma lui aceste două paşapoarte şi aceste două genţi cu suveniruri:

DSCN2772

O parte dintre suveniruri:

DSCN2771

Din păcate asta e tot ce se poate afla despre Virgil, poveştile au fost incinerate o dată cu el. Primarul din Roman se gândeşte să facă în oraş, în amintirea lui Virgil, un monument cu o bicicletă. Haideţi să îi scriem câteva sute de e-mail-uri în acest sens! Să fim siguri că nu uită să o facă! Adresa de e-mail a acestuia este: primar@primariaroman.ro Ca să nu vă fie răpit din timp aţi putea folosi acest e-mail template:

Domnule primar,

Am aflat povestea lui Virgil Galatanu citind acest articol: http://www.autostopmagellan.ro/timotei-rad-mari-calatori-romania-virgil-galatanu/

Într-o Romanie tot mai saracita de repere, consider ca figura acestui calator-aventurier poate fi stimulativa pentru locuitorii orasului dvs. si nu numai.

Virgil Galatanu se numara printre putinii romani care au iesit din provincia constiintei lor, pasind cu curaj si curiozitate in necunoscutul lumii largi. Emotionanta povestea acestui om si consider ca cinstirea memoriei sale sub forma unei statui alaturi de bicicleta va fi un reper important pentru generatiile de acum, dar si pentru posteritate.

Intrati in istorie, domnule primar, ridicand in Roman statuia lui Virgil Galatanu.

Va multumesc,

(E-mail scris de Octavian Segărceanu)

 Câteva poze cu Virgil:

vg1

vg333

Munca celor ca Virgil o insultă Păcăleni și Uci. De la oportunisme <inocente> ca acestea se ajunge la un Dragnea, Oprea, etc. Peștele nu se împute de la cap. Schimbare ..

-de Timotei Rad-

SERIA MARI CĂLĂTORI ROMÂNI