browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ne-am jucat de-a jurnaliștii

Posted by on November 5, 2015

Am încercat să șantajez un “pur” jurnalist. Infama-mi faptă a fost dată pe față. Vedeți mai jos cât am fost de neom:

http://vlad.casajurnalistului.ro/micul-santajist/

Screenshot 2015-10-30 11.22.56

Cum se rezolva treburile“?

Consideri ca trebuia sa le rezolv altfel?

Micul santajist (Getting Even With Dad – 1994) e o comedie draguta despre genialitatea inimii unui copil, folosita in cautarea “armoniei” in relatia cu tatal sau, mama fiindu-i decedata. Deci Vladut, incearca sa ma aprecieze si perieze comparandu-ma si inducand subtil ca as fi geniu precum Culkin Makaulay. Daca e sa luam investigatia de mai jos, dar si alte investigatii de pe acest blog probabil e normal sa ii fi castigat aprecierea de jurnalist, cu atat mai mult cu cat jurnalismul lui e urmarea unor burse de studii in SUA, urmate de propaganda anti-ruseasca in Ucraina (ceea ce nu e rau, dar e politichie, nu investigatii), telenovele lacrimogene cu genii napastuite de soarta, inside job intre “postaci” – nu imi spuneti ca a intrat intre ei si in PNL (precum si in Romania Libera), la varsta de 19 ani, ase, doar pentru ca e genial. Da, scrie foarte frumos. Si? As putea continua sa incerc sa ii demontez povestile intoarse foarte fain din penita, dar nu vreau sa ma pripesc, mai tre sa consult surse suplimentare. Pentru ca da, imi face placere sa ii dedic o telenovela cu multe episoade. In semn de apreciere pentru telenovela ce a incercat sa mi-o construiasca el, in prealabil. Vedeti mai jos.

Ok, sa revenim la santaj, articolul de mai sus (Micul santajist) e prima parte, versiunea lui Vlad, dar poate fără cunoștiința lui Vlad, versiunea planificată de mine. Oare aș fii putut fii atât de prost încât să <instrumentez> un șantaj public, pe facebook, lăsând urme? Vă invit să vă faceți o părere singuri.

1) Ce aș fi putut regiza? 2) Cu ce scop? 3) De ce Casa Jurnalistului?

*Am o sectiune de investigatii pe acest blog.

3) De ce Casa Jurnalistului? O fii Casa Jurnalismului New York Times? Scriseseră despre calatoriile mele toate marile publicații din România iar eu chiar avem nevoie să scrie Casa Jurnalistului? Un articol scris pe site-ul lor făcea vreo diferență? Faptul că am ales să instrumentez acest “șantaj” în timp ce îmi era on-going o campanie de Indiegogo ce o insemna? Care e definitia santajului? Oare Vlad o stie? Daca l-am santajat de ce nu m-a actionat in instanta?

3) De ce Casa Jurnalistului?

Pentru că am o istorie lungă și palpitantă cu ei (ele) și îi cunoșteam suficient de bine ca să știu că îmi vor mușca momenala, cu toate că în materialul “Micul șantajist” se pretinde că sunt un tip oarecare, care l-a abordat.

2) Cu ce scop? Pentru a îi da dimensiuni mai mari escrocheriei lor? Să scrie Vlad prima oară despre mine (că bătea palma pentru șantaj și o făcea laudativ sau că o făcea peiorativ din prima), ducea povestea si audientei lui, de un mod in care eu n-aveam cum sa ajung la audienta lui?

1) Am regizat o poveste ironică, în care să fiu prezentat ca șantajist de către un șarlatan?

0) Cine e Vlad Ursulean?

screenshot_20160920-0749252

screenshot_20160920-0752052

urs-mandru

Reiau mai jos obiectul șantajului:

Facebook e biserica noii generatii. Pe Facebook, noi, oamenii inteligenti stim cum sa pozam ca să devenim icoanele de care lumea are nevoie. LOL. In reteta iconoclasta a acestui mic dejun, Facebook se croseteaza cu o cariera jurnalistica. Jurnaliștii batrani rateaza trenul asta (Facebook) pentru ca se murdarisera prea mult pentru asa un TGV.

Se da articolul si povestea “Un boschetar cuminte” de Oana Moisil (zana Casei Jurnalistului Vlad).

Povestea dureroasa a unui alcoolic batut de soarta:

screenshot_20160920-0747014

screenshot_20160920-0747234

Site-ul www.linktally.com ne spune de câte ori a fost SHARE-uit un link în cele mai mari 4 rețele social media, în cazul link-ului articolului “Un boschetar cuminte”, vedem mai jos:

Screenshot 2015-07-16 22.07.25

Dupa ce povestea lui George cel Cuminte (publicată la 29 septembrie 2014) a avut asa un succes s-a creat la data de 26 octombrie 2014 o pagina de Facebook ca sa se stranga donatii pentru cumpararea unei rulote pentru George:

Screenshot 2015-11-03 00.38.24
Oare cine s-a gândit? Cum de s-a gândit la asta? Îl cunoaște pe George? În contul cui intră banii? Când s-a gândit?

Alex Gavril lasase acest comment la articolul de pe site-ul Casei Jurnalistului si întrebarea în 2 octombrie, citise despre rulotă și strânsul de bani pentru ea în articol, dar acum nu mai găsim mențiuni despre rulotă în articol (a fost edidat).

Dacă un “cineva” s-a gândit să facă asta, iar tu nu-l cunoști cum îi promovezi pagina? Cum încurajezi lumea să dea bani la “cineva”?

Screenshot 2015-11-03 00.36.47

Citiți cu atenție linkul de mai sus, chiar înainte de zâmbilici avem “notif…“. Notificări? Dar cine primește notificările unei pagini? Persoana care a creat-o sau îi este administrator? După ce în primă fază zice: “Cineva s-a gândit și i-a făcut o pagină pentru bănuții de rulotă!” e atât de neatentă să dea copy paste unui link deschis pentru a vizualiza o notificare! Atenție la neatenție Oana! Zâmbiliciul din comment are a face cu drama lui George?

Vedeti aici pagina creată pentru donații:

Screenshot 2015-07-27 21.13.02

UPS, nu mai e, a fost ștearsă!

Încă un comment interesant:

 Screenshot 2015-10-30 15.44.53

Ups, și acest comment datează din 1 octombrie 2014! Deci si Popa Alin citise despre rulotă și strânsul de bani pentru ea în articol.

Asta presupune că pagina de Facebook a fost creată pentru strângerea de NOI fonduri pentru rulotă! Donațiile unde au intrat? Vă zic din memorie: în contul lui Vlad Ursulean. Ziceau că George nu are buletin și nici cont bancar. Fapte false, George avea buletin și cont la Raiffaisen Bank.

George o fii numele real al “boschetarului”? Intrigant e faptul că nu i se dă numele complet! Ce investigație socială e aia în care nu îmi spui măcar numele complet al omului? De-a dreptul revoltător e faptul că omul are cont de Facebook dar cititorii nu au fost puși în legătură directă cu el. Numele său real și contul de facebook:Screenshot 2015-07-27 16.11.26

Screenshot 2015-11-03 00.33.18

În articolul “Un boschetar cuminte” ni se oferă o poză cu anunțul pe care cică George l-a pus în Piața ca să își caute de lucru pe șantier:

Screenshot 2015-11-03 00.34.52

1) Oare la 40 de ani poți să zici că ești cuminte? Tipul ce îl văd eu în poze e un om foarte viguros, umeri lați, nici urmă de fir alb în cap, bine hrănit, puternic! Așa un bărbat poate fii un actor bun, dar nicidecum nu poate suferi de boala copilului și să își dea filme în care e “cuminte” …la 40 de ani!

2) Ești singur de când te știi? Ce legătură are asta cu un anunț în care îți cauți de lucru pe șantier sau la măturat străzi?

3)În ce CV scrii că nu ai noroc în viață? Nu e la mintea cocoșului că cei care au nevoie de oameni pentru muncă dură, nu caută milogi ce își plâng de milâ ci oameni ai muncii?

4) Oare anunțul asta trebuia să fie adresat oamenilor duri ai muncii care știu șiretlicurile milogilor și să aibe “amprenta” unui Dorel ce o arde pe șantiere? Sau trebuia scris unei audiențe virtuale? Audiență a căror subiecți crescuți prin puf  nu știu cum e lumea șantierelor?

5)”Actualmente” locuiești pe stradă? Și o spui când cauți de muncă? Poate cineva știi mai bine decât tine (ca boschetar) ce prejudecată enormă pentru orice potențial angajator e faptul că tu cel care caută de lucru nu ai un loc unde să dormi?

Știi Oana dragă, ironia și întâmplarea face ca cel mai bun prieten al meu să fie tot țigan și să fi trecut PE BUNE prin toate procesele astea pomenite în povestea ta! Îți dai seama că a contribuit la acest material!

Alte picanterii:

De vazut acest video: https://www.youtube.com/watch?v=OpcJOpXjHtg care e parte al interviului “Un boschetar cuminte” și în care ni se spune că Gheorghe nu e pocăit, ca mai apoi după cum puteți vedea mai jos, să ni se zică (pe pagina creata pentru donatii) că donațiile merg în contul preotului pocăit al lui Gheorghe:

Screenshot 2015-10-31 22.11.36

(Acest print screen a fost salvat de pe pagină de Facebook cu care s-au strâns donațiile. Mulțumim celor de la Radio Metafora)

Deci după ce în primă fază donațiile mergeau la “cineva”, descoperim că acel cineva e un perfid preot neoprotestant? Adica dupa ce au facut super virala o poveste, dau banii altcuiva? Iar perfidul preot e atat de cretinel incat sa se incrimineze singur?

În cele 2 luni de zile în care s-au colectat bani în numele poveștii lui Gheorghe, acesta n-a avut 1 săptămână să aplice pentru un nou buletin? Like really!? Și dacă Gheorghe avea buletin și cont bancar?

Gheorghe și fratele acestuia, Fănică, zic că Oana e târfă. De ce? După spusele lor, bunuri ce au fost trimise spre Gheorghe, via Oana, nu au mai ajuns. Printre acestea, un laptop trimis de o doamnă care l-a sunat pe Gheorghe și i-a zis că i l-a trimis pe adresa Oanei, Oana i-a zis însă lui Gheorghe că laptopul nu a ajuns! Când Gheorghe a sunat-o a doua oară să o întrebe de laptop, același răspuns, a treia oară același răspuns.

Oana, e cunoscută pentru cum a fost <maltratata> si <terorizata> de jandarmi la Cluj cu ocazia venirii lui Ponta in scopul inaugurarii unui camin teologic. As divaga prea mult daca aș spune și acea poveste și modul în care ea instigă jandarmi, având fotografi profesioniști pe fază, pentru capturarea de poze reușite care să devină virale în social media. Ce e drept o ajută înfățișarea de “înger”, lol! Înger/icoane/moaște! Oamenii vor modele, frate!

screenshot_20160920-1026132

screenshot_20160920-1025582

screenshot_20160920-1026342

Ce zen se poate poza si filma in prezenta acestor jandarmi

Ni se zice in acelasi articol că Gheorghe și-a găsit de lucru și e fotografiat la locul <faptei>:

101

Misterios e albul imaculat al șăpcii lui Gheorghe din această poză. Se știe că omul muncii își așează de zeci de ori pe zi <pălăria>! De-a dreptul ciudată e lipsa oricăror scule, mizerii și rumeguș de pe acel acoperiș, chipurile în lucru! Colac peste pupăză Gheorghe e curat din cap până în picioare. Dacă i-au găsit de lucru de ce nu i-au făcut poze cu angajatorul? De ce nu au intervievat și angajatorul? Să ne fi zis angajatorul cât de harnic e Ghio!?

Ok, în 21 noiembrie 2014, la aproape 2 LUNI de strâns fonduri cu succes se posta pe pagina de facebook “Rulotă pentru George cel Cuminte” o chestie prin care continuau să facă apel la donații chiar dacă rulota fusese cumpărată!

Screenshot 2015-10-31 22.11.36

Acel “cineva” care a făcut pagina pentru donații și în a cărui cont intră banii, postează pe pagină și se încriminează singur? E dus cu pluta?

După toate astea ne zic că închid pagina?

***

Doar partea lui Gheorghe a fost 35 milioane (contactați-l pe el sau pe fratele său Fănică Lupu)

***

Ce e relevant în povestea de viață a lui “George” ne spune unul din frații săi, Fănică: Gheorghe a băut banii de pe un apartament din Oradea și 500 milioane primite când a fost disponibilizat din Suplacu de Barcău, unde lucrase ca maistru sondor. Ceea ce presupunea un salar de 30 milioane in 2005! Cati din noi sau din parintii nostri au avut asta in Romania lui 2005?

Ă bigger picture: Ce o fii cu această nouă specie de jurnaliști? În ce pepiniere cresc și cine îi finanțează?

Parte ne spune Cătălin Tolontan (membru in juriul SuperScrieri – sic) despre ei: “Cedează în fața unor granturi minimale”!

Screenshot 2015-10-30 14.07.30

Despre ce granturi o fii vorba? Păi de exemplu cele oferite în forma unor <premii> de catre “Pulițăr de România” (SuperScrieri) – Prestigios concurs de presa. Oare acest articol il vor inscrie din oficiu?

Articolele Casei Jurnalistului ocupă cca 50% din nominalizările SuperScrieri. Listele nominalizarilor sunt editate: articolul “Mondialul săracilor” avea ca autor doar pe Oana Moisil (a cărui bilet de avion pentru Rio a fost plătit de un naiv îndrăgostit de Delia Marinescu – care deja era acolo), ca mai apoi să se editeze și să fie adăugată și Delia Marinescu ca autoare, iar articolul “Pentru Eminescu, orice!” avea ca autor doar pe Vlad Ursulean, ca mai apoi deasemenea să fie adăugați Luiza Vasiliu și Vlad Odobescu! Din păcate atunci n-am avut inspirația să salvez print screen-uri și nici site-ul www.archive.org nu are istoricul acestui link:

Să lăsăm reporterii să facă ce vor?

Screenshot 2016-01-12 20

Reacții:

1) Confirmarea pentru cele 500 milioane ale lui Gheorghe:

Screenshot 2015-11-05 14.08.15

Casa Jurnalistului are această tipologie de povești lacrimogene, scrise în stil Edmundo de Amicis. “Visul lui Rodion” (Ladislau Rodion Roșca) e o altă poveste de acest fel pentru care deasemenea s-a strâns donații. “Sunt femeie liberă” e o exploatare de-a unei minore (modul în care Lina se ține scai de o copilă prostituată care nu știe sigur dacă vrea să îi fie expusă povestea, e trist deasemenea).

Eu și povestea mea? O puteam rezolva altfel Vlad? Dacă am fost abordat de 4 jurnaliste de-ale Casei Jurnalistului Vlad…

Să-mi vedem istoria “colaborărilor” cu jurnaliste de la Casa Jurnalistului:

Oana Moisil:

Screenshot 2015-10-30 12.36.55

Oana mi-a dat block după ce am îm-pulă-it-o artistic din alte motive. Interviul pentru care mă invitase firesc de omenesc n-a fost publicat. Motive?

PS: Oana explica firescul faptului că ea ca jurnalistă în loc să se deplaseze să mă intervieveze m-a invitat la ea acasă.

Pentru că invitația presupunea și rămas peste noapte eu întrebasem dacă nu e deranj, că plm.. De aia a pomenit firesc firescul.

Delia Marinescu: Screenshot 2015-10-30 12.10.17

Screenshot 2015-10-30 12.22.26 Screenshot 2015-10-30 12.23.54

Delia, vrea chiar exclusivitate!

Ruxandra Pătrașcu:

Screenshot 2015-10-30 11.51.33 Aha, Ruxi dragă, deci îmi zici că vrei să faci autostopul, că te-ai informat despre acesta și astfel ai dat cu totul întâmplător de mine, așa că mi-ai scris acest mesaj. Ca mai apoi sa zici <oricum voiam să te cunosc>. Asta nu presupune că mă știai dinainte? Mai vrei și începuturi super interesante? De care fel?

No, m-a pus in context. A fost usor de inteles.

Bun, deci eu am experiențe cu niște gagici jurnaliste ale publicației Casa Jurnalistului. Din două interviuri nu se materializează nici unul, fără vreo explicație, o a treia (Ruxandra) mă stalk-uiește pentru călătorit (Delia și Oana deasemenea voiau să călătorim împreună). O a patra (Andrada Lăutaru) îmi promite un acoperiș dacă drumul mă va duce pe la ea:

Screenshot 2015-10-30 13.46.10

Aceeași Andrada Lăutaru scrie un articol despre autostopiști români pe VICE:

Screenshot 2015-10-30 13.50.46

E pură coincidență faptul că acest articol a apărut imediat după Fân Fest 2015, unde m-am duelat în arta logicii cu Oana.

E o datorie civică să demascăm lucrurile de genul! E prea plină de mizerii țara asta oricum, și la cât de puțini agenți de deratizare avem, dacă poți fii unul dintre ei și nu o faci, egzistă o teoremă ce zice că ești complice!

In final povestea asta este despre un furt! Audienței sale Vlad nu a fost nevoie să dea explicații, le-a povestit că eu îs șantajist. Dar Vlad, banii pentru sinistratii cuminti?

urs-mandru

In alta ordine de idei, filmul mai are si varianta “Getting Even with Me”. M-am pripit, aruncandu-ma orgolios in lupta cu niste hoti. Nu am avut suficienta experienta de jurnalist. Trebuia sa gasesc o persoana care a donat lui Vlad si doar sa il pun la racoare, nu sa vreau sa fiu justitiar demonstrativ prin blogosfera.

Iar acum la final, de fapt, eu i-am trimis lui Vlad articolul, i-am zis ca il voi publica si ca daca are ceva de mentionat, ii voi reda pozitia. Tipul mi-a raspuns ca tot ce intelege el e ca am o problema sentimentala cu Oana. Atunci am zambit, nu imi venea sa cred ca joaca tare.

Am acceptat provocarea pretinsei sale inteligente. And here we go: Telenovela.

Vlad, vreau sa lucrez pentru tine si Casa Jurnalistului. Imi dai oportunitatea sa incerc sa fac jurnalism pe bune?

și pungașii ăștia își au rolul lor, observă Svejk, întânzindu-se pe salteaua de paie, dacă toți oamenii ar voi numai binele celorlalți, curând ar ajunge să se omoare între ei (Varoslav Hasek)

de Timotei Rad

alte investigații

Mai multe despre Vlăduț:

Vlăduț, o mină de aur. Cariera și-a început-o la mina Roșia Montana. Cu o mină de pix. LOL. http://citynews.ro/interviu/vlad-ursulean-cel-mai-bun-blogger-jurnalist-romania-este-o-mina-de-aur-pentru-subiecte

Nu doar o mină (de pix), tipul e chiar salvarea!! O barcă de salvare: http://dilemaveche.ro/sectiune/dileme-on-line/articol/casa-jurnalistului-e-o-barca-de-salvare

Vlăduț ne spune, că presa românească e plină de minciună, mai puțin el și cei cu care e în hora Super Scrieri: http://www.ziare.com/media/jurnalisti/vlad-ursulean-jurnalistul-care-schimba-ideea-ca-presa-romana-e-plina-de-minciuna-interviu-1256374 — Ei primesc “burse” de studiat jurnalismul și gazele de sist(em), în SUA. LOL. Se mai plimbă și pe la Donețk, ca să ne povestească ce război criminal are loc acolo. Been there (la propriu), dar eu nu fac politică.

Vlăduț și recordurile sale pe Facebook: Se scriu posturi, pe anumite bloguri, ca să fie promovat Vlăduț și munca sa eroică. Dar, în cazul acesta, cum au ăștia date de la Facebook pentru un cont privat? Hi? http://www.facebrands.ro/blog/2012/01/vlad-ursulean-depasit-ieri-facebook-mai-multe-ins/

Vlăduț, despică firul pana ajunge la miez: http://www.mediafem.ro/blog/vlad-ursulean-casa-jurnalistului-presa-de-calitate-nu-si-a-gasit-un-public-pe-masura/ Update: Ups, acest articol a fost șters între timp.

De jurnalism de ăsta ne-am săturat.

Cum s-o numi tehnica asta ceaușită de fabricat eroi?

Gabriela, predă legătura.