browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ne-am jucat de-a jurnaliștii

Posted by on November 5, 2015

later edit

Am şantajat puri jurnalişti. Infama-mi faptă a fost dată pe față. Vedeți mai jos cât am fo’ de neom:

http://vlad.casajurnalistului.ro/micul-santajist/

Screenshot 2015-10-30 11.22.56

Cum se rezolva treburile“?

Consideri că trebuia să le rezolv altfel?

Micul şantajist (Getting Even With Dad – 1994) e o comedie drăguţă despre genialitatea inimii unui copil – genialitate folosită pentru găsirea armoniei în relaţia cu tatăl său, mama fiindu-i decedată. Deci Vladuţ, jurnalistul, încearca să mă aprecieze şi perieze, inducând subtil că aş fi geniu precum Culkin Makaulay. I-a scăpat a calcula cât pot fi de pervers. Pe de altă parte dacă e să luăm telenovela-detectivească de faţă dar şi alte investigaţii de pe acest blog probabil e normal să îi fi câştigat aprecierea de jurnalist, cu atât mai mult cu cât “jurnalismul” său e urmarea unor burse de studii prin SUA, burse urmate de activitate propagandistă anti-rusească în Ucraina (ceea ce ar fi haiducie, dacă nu ar fi politichie, hotele şi curve fleoştite). Mai apoi Vlăduţ a putut scrie doar telenovele lacrimogene cu genii năpăstuite de soartă (nu sunt singurul geniu despre care scrie, hehe), inside jobs între “postaci” (politichie ăghen).

Aşadar îmi face plăcere să con-socr o telenovelă scrisă, întru veşnica pomenire a unor astfel de “jurnalişti”.

Ok, să revenim la şantaj, articolul Micul şantajist e primul episod al telenovelei şi versiunea lui Vlad, dar poate fără cunoștiința lui Vlad, versiune planificată de mine. Oare aș fii putut fii atât de naiv încât să instrumentez un șantaj public, pe Facebook, lăsând urme? Chiar şantajam? Care e definitia şantajului în Codul Penal? Vă invit să vă faceți o părere singuri.

1) Ce aș fi putut regiza? 2) Cu ce scop? 3) De ce Casa Jurnalistului?

3) O fii Casa Jurnalismului, New York Times? Scriseseră despre călătoriile mele toate marile publicații ardelene, moldovene şi miticeşti, iar eu chiar aveam nevoie să mă descrie Casa Jurnalistului? Un articol scris pe site-ul lor făcea vreo diferență? Sau povestea asta vrea să facă o “diferenţă”? Faptul că am ales să instrumentez acest șantaj în timp ce îmi era on-going o campanie de Indiegogo ce o însemna? Planificare în exces? Şantaj bolnav? Ha, ha!

Vlăduţ a omis istoria-mi lungă și palpitantă cu jurnalistele casei. Le cunoșteam suficient ca să știu că îmi vor mușca momenala. În “Micul șantajist” se pretinde că oi fi un tip oarecare, care l-a abordat.

2) Cu ce scop? Pentru a da dimensiuni mai mari escrocheriei lor? Să scrie Vlad prima oară despre mine (că bătea palma pentru așa numitul șantaj și o făcea laudativ sau că o făcea peiorativ), ducea povestea şi audienţei lui. Livrarea se făcea de un mod în care eu n-aveam cum să livrez, hahahahaha.

1) Am regizat o poveste ironică, în care să fiu prezentat ca șantajist de către un șarlatan?

0) Cine e Vlad Ursulean?

screenshot_20160920-0749252

screenshot_20160920-0752052

Facebook e biserica noii generaţii. Pe Facebook, noi ştim cum să pozăm ca să devenim icoanele de care lumea are nevoie. LOL. În reţeta iconoclastă a acestui mic dejun, Facebook se croşetează cu o carieră jurnalistică.

 Obiectul șantajului: se dă articolul Un boschetar cuminte de Oana Moisil (zâna Casei Jurnalistului Vlad), povestea dureroasă a unui alcoolic bătut de soartă:

screenshot_20160920-0747014

Site-ul www.linktally.com ne spune de câte ori a fost SHARE-uit un link în cele mai mari 4 rețele social media:

Screenshot 2015-07-16 22.07.25

Povestea lui George cel Cuminte e publicată pe site-ul casei în 29 septembrie 2014. Mai apoi, după o perioadă de timp incertă (ca durată) “cineva” creează o pagină de Facebook in-titulată “Rulotă pentru George cel Cuminte”. Binenţeles că această pagină era parte a unei campanii de strângere de fonduri. La data de 26 octombrie 2014, un bihorean scrie:

Screenshot 2015-11-03 00.38.24
Cine s-a gândit? Cum de s-a gândit la asta? Îl cunoaște pe George? În contul cui intră banii? Când s-a gândit?

Dacă un “cineva” s-a gândit să facă asta, iar tu nu-l cunoști cum îi promovezi pagina? Cum încurajezi lumea să dea bani la “cineva“?

Screenshot 2015-11-03 00.36.47

Citiți cu atenție linkul de mai sus, chiar înainte de zâmbilici avem “notif…“. Notificări? Dar cine primește notificările unei pagini? Persoana care a creat-o sau îi este administrator? După ce în primă fază zice: “Cineva s-a gândit și i-a făcut o pagină pentru bănuții de rulotă!” e atât de neatentă să dea copy paste unui link deschis pentru a vizualiza o notificare! Atenție la neatenție Oana! Oh, btw, zâmbiliciul din comment are a face cu drama lui George?

Popa Alin scrisese acel comment în 1 octombrie, referindu-se la “rulota aceea”. Nu putea să facă referire la o rulotă propusă de Gavril Alex în 2 octombrie. Aşadar, cel mai probabil, Popa Alin a citit în articolul “Un boschetar cuminte” îndemn la donat.

Mai jos pagina de Facebook creată pentru turul doi de donații:

Screenshot 2015-07-27 21.13.02

UPS, nu mai e, a fost ștearsă!

Donațiile unde au intrat? Vă zic din memorie: în contul lui Vlad Ursulean. Ziceau că George nu are buletin și nici cont bancar. Print-screen-uri cu aceste informaţii nu am fost inspirat a salva, la acea vreme nu bănuiam escrocheria. George avea buletin și cont bancar la Raiffaisen Bank, fapte verificabile.

George o fii numele real al “boschetarului“? Intrigant e faptul că nu i se dă numele complet! Ce investigație socială e aia în care nu îmi spui măcar numele complet al omului? De-a dreptul revoltător e faptul că omul are cont de Facebook dar cititorii nu au fost puși în legătură directă cu el. Numele său real și contul de facebook:Screenshot 2015-07-27 16.11.26

Screenshot 2015-11-03 00.33.18

În articol ni se redă un anunț pe care George l-ar fi pus în “Piața de la A la Z” ca să își caute de lucru pe șantier:

Screenshot 2015-11-03 00.34.52

1) Oare la 40 de ani poți zice că ești cuminte? Tipul ce îl văd eu în poze e un om viguros, umeri lați, nici urmă de fir alb în cap, bine hrănit, puternic! Așa un bărbat poate fii un actor bun ce suferă de boala copilului și să își dă <filme> în care e “cuminte“, la 40 de ani?

2) Ești singur de când te știi? Ce legătură are asta cu un anunț în care îți cauți de lucru pe șantier sau la măturat străzi?

3) În ce CV scrii că nu ai noroc în veață? Nu e la mintea cocoșului că cei care au nevoie de oameni pentru muncă dură, nu caută milogi?

4) Oare anunțul ăsta trebuia să fie adresat oamenilor duri ai muncii care știu șiretlicurile milogilor și să aibe “amprenta” unui Dorel ce o arde pe șantiere? Sau trebuia scris unei audiențe virtuale? Audiență a căror subiecți crescuți prin puf  nu știu cum e lumea șantierelor?

5) “Actualmente” locuiești pe stradă? O spui când cauți muncă? Poate cineva știi mai bine decât tine (ca boschetar) ce prejudecată enormă pentru orice potențial angajator e faptul că tu, cel care caută de lucru, nu ai un loc unde să dormi?

Oana mamă, întâmplarea face ca cel mai bun prieten al meu să fie rrom și să fi trecut pe BUNE prin toate procesele astea pomenite în povestea ta! Îți dai seama că a contribuit la acest material!

Alte picanterii:

De vazut acest video: https://www.youtube.com/watch?v=OpcJOpXjHtg care e parte al articolului “Un boschetar cuminte” și în care ni se spune că Gheorghe nu e pocăit, ca mai apoi după cum puteți vedea mai jos, să ni se zică pe pagina de Facebook creată pentru donaţii, că acestea merg în contul preotului pocăit al lui Gheorghe:

Screenshot 2015-10-31 22.11.36

(Acest print screen a fost salvat de pe pagină de Facebook cu care s-au strâns donațiile. Mulțumim celor de la Radio Metafora)

După ce în primă fază donațiile mergeau la “cineva“, descoperim că acel cineva e un perfid preot pocăit, dar Gheorghe nu e pocăit! Vor să ne spună că după ce au făcut virală o poveste, dau banii altcuiva? Sau perfidul preot e atât de cretinel încât să se încrimineze singur, fiind administratorul paginii şi hoţul?

În cele 2 luni în care au colectat bani în numele poveștii lui Gheorghe, acesta n-a avut 1 săptămână să aplice pentru un nou buletin? Like really!? Dar dacă Gheorghe avea buletin și cont bancar?

Conform spuselor lui Gheorghe şi Fănică (fratele acestuia), bunuri ce au fost trimise spre Gheorghe, via Oana, nu au ajuns. Printre acestea, un laptop trimis de o doamnă care l-a sunat pe Gheorghe și i-a zis că i l-a trimis pe adresa Oanei. Oana i-a zis însă lui Gheorghe că laptopul nu a ajuns! Când Gheorghe a sunat-o a doua oară să o întrebe de laptop, același răspuns, a treia oară același răspuns.

Oana, e cea care a ocupat coperta AS pentru că a fost <maltratată> şi <terorizată> de jandarmi la Cluj. Eveniment petrecut cu ocazia venirii lui Ponta la inaugurarea unui cămin teologic. Aş divaga prea mult dacă aș spune și acea poveste și aş detalia modul în care sunt provocaţi jandarmii, în timp ce fotografi profesioniști stau pregătiţi pentru capturarea de poze care să devină virale în social media.

screenshot_20160920-1026132

screenshot_20160920-1025582

screenshot_20160920-1026342

Ce zen se poate poza si filma in prezenta acestor jandarmi diabolici.

Gheorghe și-a găsit de lucru și e fotografiat la locul faptei:

101

Misterios e albul imaculat al șăpcii lui Gheorghe din această poză. Se știe că omul muncii își așează de zeci de ori pe zi pălăria!

De-a dreptul ciudată e lipsa oricăror scule, mizerii și rumeguș pe acel acoperiș, chipurile în lucru! Colac peste pupăză Gheorghe e curat din cap până în picioare. Dacă i-au găsit de lucru de ce nu i-au făcut poze cu angajatorul? De ce nu au intervievat și angajatorul? Să ne fi zis angajatorul cât de harnic e Gheorghe!

Ok, în 21 noiembrie 2014, la aproape 2 LUNI de strâns fonduri cu succes se posta pe pagina de Facebook “Rulotă pentru George cel Cuminte” o chestie prin care continuau să facă apel la donații chiar dacă rulota fusese cumpărată!

Screenshot 2015-10-31 22.11.36

Acel “cineva” care a făcut pagina pentru donații și în a cărui cont intră banii, postează pe pagină și se încriminează singur? E dus cu pluta?

După toate astea ne zic că închid pagina?

***

Gheorghe a luat 35 de milioane, cu ocazia asta. Gheorghe a băut banii de pe un apartament din Oradea și 500 milioane primă a disponibilizării din Suplacu de Barcău, unde lucrase ca maistru sondor, ceea ce presupunea un salar de 30 milioane în 2005! Câţi din noi sau părinţii noştri au avut asta în Rumânia lui 2005?

Ă bigger picture: Ce o fii cu această nouă specie de jurnaliști? În ce pepiniere cresc și cine îi finanțează Parte ne spune Cătălin Tolontan (membru in juriul SuperScrieri – sic): “Cedează în fața unor granturi minimale“!

Screenshot 2015-10-30 14.07.30

Despre ce granturi o fii vorba? Păi, de exemplu cele oferite în forma unor premii de catre “Pulițăr de România” (SuperScrieri) .

Articolele Casei Jurnalistului ocupă 50% din nominalizările SuperScrieri. Listele nominalizărilor sunt editate.

Să lăsăm reporterii să facă ce vor?

Screenshot 2016-01-12 20

Reacții:

1) Confirmarea pentru cele 500 milioane ale lui Gheorghe:

Screenshot 2015-11-05 14.08.15

Casa Jurnalistului are această tipologie de povești lacrimogene, scrise în stil Edmundo de Amicis. “Visul lui Rodion” (Ladislau Rodion Roșca) e o altă poveste pentru care s-au strâns donații. “Sunt femeie liberă” e povestea exploatarii jurnalistice a unei minore. Modul în care Lina se ține scai de o copilă prostituată care nu știe sigur dacă vrea să îi fie expusă povestea, e deprimant.

Dar dacă apriori şantajului meu, am fost abordat de 4 jurnaliste de-ale Casei? O puteam rezolva altfel Vlad? 

Oana Moisil:

Screenshot 2015-10-30 12.36.55

Oana mi-a dat block după ce am îm-pulă-it-o artistic din alte motive. I se părea “firesc firescul” de a mă invita să dorm la ea. Interviul pentru care mă invitase firesc de omenesc n-a fost publicat. Motive?

Delia Marinescu:

Screenshot 2015-10-30 12.22.26 Screenshot 2015-10-30 12.23.54

Delia, vrea exclusivitate.

Ruxandra Pătrașcu:

Screenshot 2015-10-30 11.51.33Ruxi, îmi zici că vrei să faci autostopul, că te-ai informat despre acesta și astfel ai dat cu totul întâmplător de mine, așa că mi-ai scris acest mesaj. Dar doară <oricum voiam să te cunosc>. Mai vrei și începuturi super interesante? De care fel? No, m-ai pus in context. A fost uşor de înţeles că n-am mai văzut atâta demnitate la nici o femeie, nici la centuriste.

Bun, deci eu am experiențe cu niște gagici jurnaliste ale publicației Casa Jurnalistului. Din două interviuri nu se materializează nici unul, fără vreo explicație, o a treia (Ruxandra) mă stalk-uiește pentru călătorit (Delia și Oana deasemenea voiau să călătorim împreună). O a patra (Andrada Lăutaru) îmi promite un acoperiș dacă drumul mă va duce pe la ea:

Screenshot 2015-10-30 13.46.10

Aceeași Andrada Lăutaru scrie un articol despre autostopiști români pe VICE. E pură coincidență faptul că acest articol a apărut imediat după Fân Fest 2015, unde m-am duelat în arta logicii cu Oana.

Dincolo de escrocheria lor cu Gheorghiţă cel Cuminte, eventuale implicaţii amoroase mi s-ar putea imputa. Recunocsc, perversitatea e cel mai amoros sentiment. Mi s-ar mai putea spune că e vorba de o reglare de conturi, de chestiuni personale şi deci această investigaţie simplistă e un mare fâs. Dar dacă am avut aventuri amoroase cu 4 jurnaliste de-ale aceleiaşi publicaţii, vorbim de o virtute!

Mai mult, escrocheria lor chiar e condamnabilă dacă a fost necesar un asemenea erou precum me, myself and I, pentru a o demasca. Telenovela ce am scris-o e doar dovada talentelor mele suplimentare de regizor şi scenarist.

În alta ordine de idei, m-am pripit, aruncându-mă orgolios în luptă cu nişte hoţi. Nu am avut suficient tact. Trebuia să găsesc o persoana care a donat lui Vlad, să îl pun la răcoare şi să îmi fie jenă să mă expun public.

Acum, dacă tot mă confesez, hai să o fac cu finalizare şi până la capăt: I-am trimis lui Vlad articolul, care pe atunci avea banalul titlu Băieţi suspecţi. I-am zis că îl voi publica iar dacă are ceva de menţionat îi voi reda pozitia. Tipul mi-a răspuns că tot ce înţelege e o problemă-mi sentimentală cu Oana. Am zâmbit.

Am acceptat provocarea auto-pretinsei sale inteligenţe. And here we go: Telenovelă despre jurnaliști din Miticia.

și pungașii ăștia își au rolul lor – observă Svejk, întânzindu-se pe salteaua de paie – dacă toți oamenii ar voii numai binele celorlalți, curând ar ajunge să se omoare între ei (Varoslav Hasek)

de Timotei Rad

alte investigații

Mai multe despre Vlăduț:

Vlăduț, o mină de aur. Cariera și-a început-o la mina Roșia Montana. Cu o mină de pix. LOL. http://citynews.ro/interviu/vlad-ursulean-cel-mai-bun-blogger-jurnalist-romania-este-o-mina-de-aur-pentru-subiecte

Nu doar o mină de pix, tipul e chiar salvarea!! O barcă de salvare: http://dilemaveche.ro/sectiune/dileme-on-line/articol/casa-jurnalistului-e-o-barca-de-salvare E pocăit? Sau chiar mai mult, un fel de gizăs?

Despre recordurile lui Vlăduţ pe Facebook se scriu posturi, pe anumite bloguri, ca să fie promovat Vlăduț și munca sa eroică. Dar, cum au ăștia cifre pentru un cont privat (doar paginile like-uibile au statistici)? Hi?  http://www.facebrands.ro/blog/2012/01/vlad-ursulean-depasit-ieri-facebook-mai-multe-ins/

Vlăduț, despică firul până ajunge la miez: http://www.mediafem.ro/blog/vlad-ursulean-casa-jurnalistului-presa-de-calitate-nu-si-a-gasit-un-public-pe-masura/ (Ups, acest articol a fost șters între timp)

Ah, Vlăduț dădea mesaje spam ca să își promoveze furtul:

Cât e de penibil să furi donații și să rogi pe alții să te ajute?

Pe mine, un reblog al acestui post m-ar ajuta enorm? 

hahaha

Gabriela, predă legătura.

de Timotei Rad

alte investigații