browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Cerșetorul :) Stephan Schlei (Șlai) :)

Posted by on June 13, 2016

În luna martie a acestui an, am fost la el acasă în Ratingen (Germania), la o adresă găsită pe Paginile Aurii nemțești ca să îi iau interviu. Nu l-am găsit acasă, era și el plecat cu autostopul. Lol, și autostopiștii ăștia, hihi! Mai apoi l-am tot sunat pe numărul de telefon găsit tot în “Pagini Aurii” până mi-a venit rău! Alaltă-seară îmi spuneam: “Știu că omul călătorește enorm, dar să îl sun de vreo juma de an, de peste 50 de ori și să nu fie acasă niciodată…” Dar tot aseară am închis telefonul după o conversație de 3 ore și 10 minute, hipnotizat și îndrăgostit și mai tare de viață! El e Stephan Schlei (Șlai):

Screenshot 2016-03-29 00.01.51

Născut pe 29 decembrie 1955 în Ratingen, la 4 ani fugea zilnic după mașina ce aducea laptele pe strada lui rugându-l pe șofer să îl ia până la următorul colț. Lăptarul, neamț rece, îl ignora indiferent. Într-o zi însă copilul ce urma să cucerească Roma și lumea, a făcut din acest lăptar prima sa cucerire!

Tipul a oprit să îl ia, dar înainte să îl lase să urce i-a zis iritat:

-Te iau acum, o dată, dar nu îmi mai ceri niciodată să te iau!

-Ok!

-Și nu vorbești!

-Ok!

Asta a fost prima sa cursă cu autostopul, ieri avea 1 645 000 km autostopați!

În 1972, la 16 ani face prima călătorie internațională cu autostopul, din a sa Germanie până în Elveția. În 1981 citește un articol cu povestea unui italian care și-a lăsat jobul ca să devină cerșetor și să nu mai plătească taxe. Respectivul italian câștigase între 1962 și 1965 suma de 120 000 mărci germane din cerșit. Stephan și-a zis că vrea să fie și el cerșetor de meserie și că nu vede nimic negativ în asta.

După ce am povestit cu el peste o oră de toate, a revenit la povestea meseriei de cerșetor spunându-mi: În interviuri vorbesc foarte sumar despre cerșit, le spun demn și relaxat că asta îmi e meseria dar nici un jurnalist până acum nu ar fi meritat să audă următiarele: Muncesc “german style” 3 săptămâni pe an, cu banii economisiți în 3 săptămâni în Roma trăiesc tot restul anului! Eu am cucerit cu adevărat Roma! Când am ajuns acolo am luat la rând fiecare stradă și colț de stradă cu tabele și statistici de mărci câștigate/oră în fiecare loc, astfel am ajuns să știu unde să stau la “cerșit”. E limpede că nu în locurile turistice! Am știut să fiu funny, creativ și să keep my inner self and my self estime! Cei care amuză lumea la televizor sunt actori, mie îmi place să mă numesc cerșetor, glumesc până la capăt! Repet: am încercat toate străzile Romei, curajul și o oarecare inteligență e prețul adevăratei libertății.

Stephan continuă: În 1986 mi-am terminat facultatea, dar de lucrat am lucrat o singură dată 3 săptămâni pentru un englez ce m-a luat la autostop iar firma lui era vraiște în ce privea marketing-ul (absolvise marketingul la Berlin). După aceea m-a tot sunat să mă angajeze, de parcă n-aș fi avut job, sau de parcă s-ar putea găsi pentru mine ceva mai bun decât ceea ce am!

În 6 ianuarie al fiecărui an se întoarce din Roma ca mai apoi să meargă aproape continuu la meciuri de fotbal cu autostopul !!! Povestea lui Stephan e despre autostop și fotbal, Stephan nu vizitează o țară dacă nu vede minim un meci de fotbal în ea! Pentru Stephan țară nu e o entitate statală membră ONU ci una membră FIFA. Pentru Stephan o țară nu există dacă nu se joacă fotbal în ea.

După ce am văzut cum ținea statistici pentru fiecare colț de stradă din Roma, să vedem ce statistici fotbalistice are: Până acum a fost la 3148 meciuri de fotbal pe 1625 de stadioane, în 76 țări FIFA, din care 52 UEFA. A ajuns în total în 84 de țări, în 74 dintre ele a făcut autostop, dar doar în 59 a mers serios cu autostopul (călătorii extinse/expediții), în 15 a zburat cu avionul și a făcut 10-20 km cu autostopul din totalul de sute sau mii de km făcuți prin acele țări.

Echipele sale preferate sunt Dusseldorf Fortuna și FC Liverpool. Până în 2001 văzuse 643 meciuri de-ale Fortunei Dusseldorf). Finala Europa League din 2016 (Sevilla – Liverpool 2016) a fost al 100 lea meci de-al lui Liverpool ce l-a văzut! La finala cu Milan din Istanbul a intrat pe blat! Are 31 sezoane consecutive în care a văzut cel puțin un meci de-al lui Liverpool. Moartea tatălui său a întrerupt acest șir.

A văzut toate echipele jucând pe toate stadioanele primelor 2 ligi din toate țările europene!! Exceptând San Marino și Gibraltar care au doar o ligă, LOL! A văzut toate echipele și stadioanele din primele 4 ligi ale Angliei și Scoției – imaginează-ți ce înseamnă aia dacă noi nici la TV nu ne uităm la meciuri din ligi secunde!! A văzut toate cele 16 echipe ale sezonului 1988 al campionatului URSS-ului, dar pe nici una din ele nu în țări foste URSS și nu în 1988! Pe toate le-a văzut în competiții europene, între 1992 și 2013.

Urmărește CONSTANT peste 1000 echipe europene, ca în cazul în care vreuna promovează în primele 2 ligi naționale să îi meargă pe stadion și să o vadă!!! Are aproape 61 de ani și m-a rugat să îi wish goodluck să poată să mai țină pasul. Îmi zice că știe că va veni ziua când v-a trebui să se odihnească dar că o va mai amâna cât va putea. Omul ăsta e … !!

La minim 95% din meciuri intră gratis!!!!! Spunându-și povestea!!!! Are 1094 meciuri consecutive la care a intrat gratuit (pe blat sau cucerindu-i cu povestea-i)!

La final mi-a povestit despre cât de greu i-a fost să-și piardă tatăl academician… Tată care l-a felicitat pentru stilul de viață ales și l-a încurajat continuu! Stephan a obținut libertatea la care și el visase dar nu și-o “permisese”.

Recordurile autostopice ale lui Stephan:

Cea mai lungă cursă a sa cu autostopul: Salzburg – Edirne – 2260 km. Are 26 curse de peste 1000 km cu o mașină!!!

În vara lui 1982 a mers la Roma și Sicilia cu prietenă-sa, la drumu’ de întors i-a luat un cuplu din Messina până în Munchen. Fun fact: a condus doar gagica, cu doar 1 oră pauză – 1 648 km în 24 ore.

În anul 1993 a făcut cei mai mulți kilometri – 65 000 km

Are 402 trasee cu autostopul (naționale & internaționale) iar din cei 45 de ani de când s-a apucat serios de autostop, 17 ani jumate au fost pe drum. Stephan e cel mai nebun meticulos al statisticilor! Stephan e singurul intervievat care mi-a dat mai multe detalii decât aș fi vrut, și fără să le cer!

A fost luat și de un Rolls Royce!

La 19 ani a fost luat la autostop de Rudi Völler!!!

Stephan pe stadionul Politehnicii Timișoara:

Screenshot 2016-06-09 18.57.16

Stephan zice că de la viață și-a dorit doar să rămână el însuși și să facă ceea ce iubește, alte pretenții nu are! Pot să spun doar că mă bucură enorm existența unui om ca Stephan! Dă sens vieții!

Dacă ți-a plăcut te rog share-uiește. Chapeau, Stephan!

SERIA HITCHHIKERS