browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Românași dibaci (Bonnie & Clyde?)

Posted by on December 14, 2015

Am şantajat un “pur” jurnalist. Infama-mi faptă a fost dată pe față. Vedeți mai jos cât am fost de neom:

http://vlad.casajurnalistului.ro/micul-santajist/

Screenshot 2015-10-30 11.22.56

Cum se rezolva treburile“?

Consideri ca trebuia sa le rezolv altfel?

Micul santajist (Getting Even With Dad – 1994) e o comedie draguta despre genialitatea inimii unui copil, folosita in cautarea “armoniei” in relatia cu tatal sau, mama fiindu-i decedata. Deci Vladut, incearca sa ma aprecieze si perieze  inducand subtil ca as fi geniu precum Culkin Makaulay. Daca e sa luam telenovela-detectiveasca de mai jos, dar si alte investigatii de pe acest blog probabil e normal sa ii fi castigat aprecierea de jurnalist, cu atat mai mult cu cat jurnalismul lui e urmarea unor burse de studii in SUA, urmate de propaganda anti-ruseasca in Ucraina (ceea ce nu e rau, dar e politichie, nu investigatii), telenovele lacrimogene cu genii napastuite de soarta, inside job intre “postaci” – etc.

Imi face placere sa ii dedic o telenovela, in semn de apreciere pentru telenovela ce a incercat sa mi-o construiasca el, in prealabil. Vedeti mai jos.

Ok, sa revenim la santaj, articolul de mai sus (Micul santajist) e prima parte, versiunea lui Vlad, dar poate fără cunoștiința lui Vlad, versiunea planificată de mine. Oare aș fii putut fii atât de naiv încât să <instrumentez> un șantaj public, pe Facebook, lăsând urme? Chiar santajam? Care e definitia santajului in Codul Penal? Vă invit să vă faceți o părere singuri.

1) Ce aș fi putut regiza? 2) Cu ce scop? 3) De ce Casa Jurnalistului?

3) De ce Casa Jurnalistului? O fii Casa Jurnalismului, New York Times? Scriseseră despre calatoriile mele toate marile publicații din România iar eu chiar avem nevoie să scrie şi Casa Jurnalistului? Un articol scris pe site-ul lor făcea vreo diferență? Faptul că am ales să instrumentez acest “șantaj” în timp ce îmi era on-going o campanie de Indiegogo ce o insemna?

Am o istorie lungă și palpitantă cu ei (ele), îi cunoșteam suficient de bine ca să știu că îmi vor mușca momenala, cu toate că în materialul “Micul șantajist” se pretinde că oi fi un tip oarecare, care l-a abordat.

2) Cu ce scop? Pentru a da dimensiuni mai mari escrocheriei lor? Să scrie Vlad prima oară despre mine (că bătea palma pentru așa numitul șantaj și o făcea laudativ sau că o făcea peiorativ), ducea povestea si audientei lui, de un mod in care eu n-aveam cum sa ajung la ea?

1) Am regizat o poveste ironică, în care să fiu prezentat ca șantajist de către un șarlatan?

0) Cine e Vlad Ursulean?

screenshot_20160920-0749252

screenshot_20160920-0752052

Facebook e biserica noii generatii. Pe Facebook, noi, oamenii inteligenti stim cum sa pozam ca să devenim icoanele de care lumea are nevoie. LOL. In reţeta iconoclastă a acestui mic dejun, Facebook se croşetează cu o carieră jurnalistică.

 Obiectul șantajului: se dă articolul Un boschetar cuminte de Oana Moisil (zâna Casei Jurnalistului Vlad),poveste dureroasă a unui alcoolic bătut de soartă:

screenshot_20160920-0747014

screenshot_20160920-0747234

Site-ul www.linktally.com ne spune de câte ori a fost SHARE-uit un link în cele mai mari 4 rețele social media:

Screenshot 2015-07-16 22.07.25

Dupa ce povestea lui George cel Cuminte, publicată la 29 septembrie 2014, e urmată de creerea unei  de Facebook, la data de 26 octombrie 2014:

Screenshot 2015-11-03 00.38.24
Oare cine s-a gândit? Cum de s-a gândit la asta? Îl cunoaște pe George? În contul cui intră banii? Când s-a gândit?

Alex Gavril lasase acest comment la articolul de pe site-ul Casei Jurnalistului si întrebarea în 2 octombrie, citise despre rulotă și strânsul de bani pentru ea în articol, dar acum nu mai găsim mențiuni despre rulotă în articol (a fost edidat).

Dacă un “cineva” s-a gândit să facă asta, iar tu nu-l cunoști cum îi promovezi pagina? Cum încurajezi lumea să dea bani la “cineva“?

Screenshot 2015-11-03 00.36.47

Citiți cu atenție linkul de mai sus, chiar înainte de zâmbilici avem “notif…“. Notificări? Dar cine primește notificările unei pagini? Persoana care a creat-o sau îi este administrator? După ce în primă fază zice: “Cineva s-a gândit și i-a făcut o pagină pentru bănuții de rulotă!” e atât de neatentă să dea copy paste unui link deschis pentru a vizualiza o notificare! Atenție la neatenție Oana! Zâmbiliciul din comment are a face cu drama lui George?

Vedeti aici pagina creată pentru donații:

Screenshot 2015-07-27 21.13.02

UPS, nu mai e, a fost ștearsă!

Încă un comment interesant:

 Screenshot 2015-10-30 15.44.53

Ups, și acest comment datează din 1 octombrie 2014! Deci si Popa Alin citise despre rulotă și strânsul de bani pentru ea în articol.

Asta presupune că pagina de Facebook a fost creată pentru strângerea de NOI fonduri pentru rulotă! (Oana răspunsese în 28 octombrie). Donațiile unde au intrat? Vă zic din memorie: în contul lui Vlad Ursulean. Ziceau că George nu are buletin și nici cont bancar. Print-screen-uri cu aceste informatii nu am fost inspirat sa salvez; la acea vreme nu banuiam escrocheria. George avea buletin și cont bancar la Raiffaisen Bank, fapte verificabile.

George o fii numele real al “boschetarului“? Intrigant e faptul că nu i se dă numele complet! Ce investigație socială e aia în care nu îmi spui măcar numele complet al omului? De-a dreptul revoltător e faptul că omul are cont de Facebook dar cititorii nu au fost puși în legătură directă cu el. Numele său real și contul de facebook:Screenshot 2015-07-27 16.11.26

Screenshot 2015-11-03 00.33.18

În articol ni se redă anunțul pe care George l-a pus în Piața ca să își caute de lucru pe șantier:

Screenshot 2015-11-03 00.34.52

1) Oare la 40 de ani poți să zici că ești cuminte? Tipul ce îl văd eu în poze e un om foarte viguros, umeri lați, nici urmă de fir alb în cap, bine hrănit, puternic! Așa un bărbat poate fii un actor bun, dar nicidecum nu poate suferi de boala copilului și să își dea filme în care e “cuminte“, la 40 de ani!

2) Ești singur de când te știi? Ce legătură are asta cu un anunț în care îți cauți de lucru pe șantier sau la măturat străzi?

3) În ce CV scrii că nu ai noroc în veață? Nu e la mintea cocoșului că cei care au nevoie de oameni pentru muncă dură, nu caută milogi ce se plâng ci oameni ai muncii?

4) Oare anunțul asta trebuia să fie adresat oamenilor duri ai muncii care știu șiretlicurile milogilor și să aibe “amprenta” unui Dorel ce o arde pe șantiere? Sau trebuia scris unei audiențe virtuale? Audiență a căror subiecți crescuți prin puf  nu știu cum e lumea șantierelor?

5) “Actualmente” locuiești pe stradă? Și o spui când cauți de muncă? Poate cineva știi mai bine decât tine (ca boschetar) ce prejudecată enormă pentru orice potențial angajator e faptul că tu, cel care caută de lucru, nu ai un loc unde să dormi?

Oana dragă, ironia și întâmplarea face ca cel mai bun prieten al meu să fie rrom și să fi trecut pe BUNE prin toate procesele astea pomenite în povestea ta! Îți dai seama că a contribuit la acest material!

Alte picanterii:

De vazut acest video: https://www.youtube.com/watch?v=OpcJOpXjHtg care e parte al articolului “Un boschetar cuminte” și în care ni se spune că Gheorghe nu e pocăit, ca mai apoi după cum puteți vedea mai jos, să ni se zică pe pagina creata pentru donatii, că donațiile merg în contul preotului pocăit al lui Gheorghe:

Screenshot 2015-10-31 22.11.36

(Acest print screen a fost salvat de pe pagină de Facebook cu care s-au strâns donațiile. Mulțumim celor de la Radio Metafora)

După ce în primă fază donațiile mergeau la “cineva“, descoperim că acel cineva e un perfid preot pocait, dar Gheorghe nu e pocait? Vor să ne spună că după ce au făcut virală o poveste, dau banii altcuiva? Sau perfidul preot e atât de cretinel încât să se încrimineze singur, fiind administratorul paginii şi hoţul?

În cele 2 luni în care au colectat bani în numele poveștii lui Gheorghe, acesta n-a avut 1 săptămână să aplice pentru un nou buletin? Like really!? Dacă Gheorghe avea buletin și cont bancar?

Conform spuselor lui Gheorghe şi Fănică (fratele acestuia), bunuri ce au fost trimise spre Gheorghe, via Oana, nu au ajuns. Printre acestea, un laptop trimis de o doamnă care l-a sunat pe Gheorghe și i-a zis că i l-a trimis pe adresa Oanei, Oana i-a zis însă lui Gheorghe că laptopul nu a ajuns! Când Gheorghe a sunat-o a doua oară să o întrebe de laptop, același răspuns, a treia oară același răspuns.

Oana, e cea care a ocupat coperta AS pentru că a fost <maltratata> si <terorizata> de jandarmi la Cluj cu ocazia venirii lui Ponta in scopul inaugurarii unui camin teologic. As divaga prea mult daca aș spune și acea poveste și modul în care ea instigă jandarmi, având fotografi profesioniști pregătiţi pentru capturarea de poze reușite care să devină virale în social media.

screenshot_20160920-1026132

screenshot_20160920-1025582

screenshot_20160920-1026342

Ce zen se poate poza si filma in prezenta acestor jandarmi diabolici.

Gheorghe și-a găsit de lucru și e fotografiat la locul faptei:

101

Misterios e albul imaculat al șăpcii lui Gheorghe din această poză. Se știe că omul muncii își așează de zeci de ori pe zi pălăria! De-a dreptul ciudată e lipsa oricăror scule, mizerii și rumeguș pe acel acoperiș, chipurile în lucru! Colac peste pupăză Gheorghe e curat din cap până în picioare. Dacă i-au găsit de lucru de ce nu i-au făcut poze cu angajatorul? De ce nu au intervievat și angajatorul? Să ne fi zis angajatorul cât de harnic e Gheorghe.

Ok, în 21 noiembrie 2014, la aproape 2 LUNI de strâns fonduri cu succes se posta pe pagina de Facebook “Rulotă pentru George cel Cuminte” o chestie prin care continuau să facă apel la donații chiar dacă rulota fusese cumpărată!

Screenshot 2015-10-31 22.11.36

Acel “cineva” care a făcut pagina pentru donații și în a cărui cont intră banii, postează pe pagină și se încriminează singur? E dus cu pluta?

După toate astea ne zic că închid pagina?

***

Gheorghe a luat 35 de milioane, cu ocazia asta. Gheorghe a băut banii de pe un apartament din Oradea și 500 milioane primă a disponibilizării din Suplacu de Barcău, unde lucrase ca maistru sondor, ceea ce presupunea un salar de 30 milioane in 2005! Cati din noi sau din parintii nostri au avut asta in Romania lui 2005?

Ă bigger picture: Ce o fii cu această nouă specie de jurnaliști? În ce pepiniere cresc și cine îi finanțează Parte ne spune Cătălin Tolontan (membru in juriul SuperScrieri – sic): “Cedează în fața unor granturi minimale“!

Screenshot 2015-10-30 14.07.30

Despre ce granturi o fii vorba? Păi de exemplu cele oferite în forma unor premii de catre “Pulițăr de România” (SuperScrieri) –  Acest articol il vor inscrie din oficiu?

Articolele Casei Jurnalistului ocupă 50% din nominalizările SuperScrieri. Listele nominalizarilor sunt editate, după înscrieri: articolul “Mondialul săracilor” avea ca autor doar pe Oana Moisil (a cărui bilet de avion pentru Rio a fost plătit de un naiv amorez de-al Deliei Marinescu – care deja era acolo), ca mai apoi să se editeze și să fie adăugată și Delia Marinescu ca autoare, iar articolul “Pentru Eminescu, orice!” avea ca autor doar pe Vlad Ursulean, ca mai apoi deasemenea să se editeze ca sa fie adăugați Luiza Vasiliu și Vlad Odobescu! Din păcate atunci n-am avut inspirația să salvez print screen-uri și nici site-ul www.archive.org nu are istoricul acestui link:

Să lăsăm reporterii să facă ce vor?

Screenshot 2016-01-12 20

Reacții:

1) Confirmarea pentru cele 500 milioane ale lui Gheorghe:

Screenshot 2015-11-05 14.08.15

Casa Jurnalistului are această tipologie de povești lacrimogene, scrise în stil Edmundo de Amicis. “Visul lui Rodion” (Ladislau Rodion Roșca) e o altă poveste pentru care s-au strâns donații. “Sunt femeie liberă” e povestea exploatarii jurnalistice a unei minore. Modul în care Lina se ține scai de o copilă prostituată care nu știe sigur dacă vrea să îi fie expusă povestea, e deprimant.

Am fost abordat de 4 jurnaliste de-ale Casei? O puteam rezolva altfel Vlad? 

Oana Moisil:

Screenshot 2015-10-30 12.36.55

Oana mi-a dat block după ce am îm-pulă-it-o artistic din alte motive. I se părea firesc firescul de a mă invita să dorm la ea. Interviul pentru care mă invitase firesc de omenesc n-a fost publicat. Motive?

Delia Marinescu:Screenshot 2015-10-30 12.10.17

Screenshot 2015-10-30 12.22.26Screenshot 2015-10-30 12.23.54

Delia, vrea chiar exclusivitate.

Ruxandra Pătrașcu:

Screenshot 2015-10-30 11.51.33Ruxi dragă, îmi zici că vrei să faci autostopul, că te-ai informat despre acesta și astfel ai dat cu totul întâmplător de mine, așa că mi-ai scris acest mesaj. Doară <oricum voiam să te cunosc>. Mai vrei și începuturi super interesante? De care fel? No, m-a pus in context. A fost usor de inteles.

Bun, deci eu am experiențe cu niște gagici jurnaliste ale publicației Casa Jurnalistului. Din două interviuri nu se materializează nici unul, fără vreo explicație, o a treia (Ruxandra) mă stalk-uiește pentru călătorit (Delia și Oana deasemenea voiau să călătorim împreună). O a patra (Andrada Lăutaru) îmi promite un acoperiș dacă drumul mă va duce pe la ea:

Screenshot 2015-10-30 13.46.10

Aceeași Andrada Lăutaru scrie un articol despre autostopiști români pe VICE. E pură coincidență faptul că acest articol a apărut imediat după Fân Fest 2015, unde m-am duelat în arta logicii cu Oana.

Dincolo de escrocheria lor cu Gheorghiţă cel Cuminte, eventuale implicatii amoroase de-ale mele cu vreo jurnalistă de-a Casei Jurnalistului Vlăduţ, ar fi ceva ce să mi se poată imputa. Mi s-ar putea spune ca e vorba de o reglare de conturi, de chestiuni amoroase personale si deci aceasta investigatie e un mare fâs. Dar daca am avut aventuri amoroase cu 4 jurnaliste de-ale aceleiaşi publicaţii, vorbim de o virtute!

Mai mult, escrocheria lor chiar e condamnabila daca a fost necesar un asemenea erou precum me, myself and I, pentru a o demasca. Telenovela ce am scris-o e doar dovada talentelor mele suplimentare de regizor si scenarist.

In alta ordine de idei, filmul mai are si varianta “Getting Even with Me (titlu original al filmului Micul Santajist, sic): m-am pripit, aruncandu-ma orgolios in lupta cu niste hoti. Nu am avut suficienta experienta de jurnalist. Trebuia sa gasesc o persoana care a donat lui Vlad si doar sa il pun la racoare, nu sa vreau sa fiu justitiar demonstrativ prin blogosfera.

Acum, daca tot ma confesez, haidem sa confesez intreaga telenovela: i-am trimis lui Vlad articolul, care pe atunci avea banalul titlu Baieti suspecti, i-am zis ca il voi publica iar daca are ceva de mentionat ii voi reda pozitia. Tipul mi-a raspuns ca tot ce intelege el e ca am o problema sentimentala cu Oana. Am zâmbit.

Am acceptat provocarea pretinsei sale inteligente. And here we go: Telenovelă despre jurnaliști din Miticia.

și pungașii ăștia își au rolul lor, observă Svejk, întânzindu-se pe salteaua de paie, dacă toți oamenii ar voii numai binele celorlalți, curând ar ajunge să se omoare între ei (Varoslav Hasek)

de Timotei Rad

alte investigații

Mai multe despre Vlăduț:

Vlăduț, o mină de aur. Cariera și-a început-o la mina Roșia Montana. Cu o mină de pix. LOL. http://citynews.ro/interviu/vlad-ursulean-cel-mai-bun-blogger-jurnalist-romania-este-o-mina-de-aur-pentru-subiecte

Nu doar o mină de pix, tipul e chiar salvarea!! O barcă de salvare: http://dilemaveche.ro/sectiune/dileme-on-line/articol/casa-jurnalistului-e-o-barca-de-salvare E pocait? Sau chiar mai mult, un fel de gizas?

Vlăduț ne spune, că presa românească e plină de minciună, mai puțin el și cei cu care e în hora Super Scrieri: http://www.ziare.com/media/jurnalisti/vlad-ursulean-jurnalistul-care-schimba-ideea-ca-presa-romana-e-plina-de-minciuna-interviu-1256374 — Ei primesc “burse” de studiat jurnalismul și gazele de sist(em), în SUA. LOL. Se mai plimbă și pe la Donețk, ca să ne povestească ce război criminal are loc acolo. Been there (la propriu), dar eu nu fac politică.

Vlăduț și recordurile sale pe Facebook: Se scriu posturi, pe anumite bloguri, ca să fie promovat Vlăduț și munca sa eroică. Dar, cum au ăștia date de la Facebook pentru un cont privat? Hi? LOOOLLLLLLL http://www.facebrands.ro/blog/2012/01/vlad-ursulean-depasit-ieri-facebook-mai-multe-ins/

Vlăduț, despică firul pana ajunge la miez: http://www.mediafem.ro/blog/vlad-ursulean-casa-jurnalistului-presa-de-calitate-nu-si-a-gasit-un-public-pe-masura/ Update: Ups, acest articol a fost șters între timp.

Ah, Vlăduț dădea mesaje spam ca să își promoveze furtul:

Cât e de penibil să furi donații și să rogi pe alții să te ajute?

Un reblog ar ajuta enorm și pe mine? 

hahaha

Gabriela, predă legătura.

de Timotei Rad

alte investigații