browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Despre a-ți crea propria viață

Posted by on July 21, 2014

-de Timotei Rad

Am un blog, călătoresc. Scriind o poveste nebună şi unică am atras simpatia unora care m-au susţinut cu donaţii. Ăsta e modul în care am reuşit să îmi auto-finanţez călătoriile. Asta e explicaţia scurtă. Totuși e normal ca lumea să fie curioasă de acele detalii mici care au fost cheia (franceză). Toți fițoșii ce au <succes> ne explică incomplet, incorect și fals <metodologia> lor “sinceră”! Dar mai toate poveștile au în spate secrete de păzit! Dacă cineva nu explică o chestie în așa fel încât să o priceapă și un copil de 5 ani, atunci minte, omite voit detalii vitale ale <reușitei>, etc, etc, etc! Iar noi românii știm foarte bine asta! Avem un miros foarte bun la căcaturile de genul!

Consider că „secretele” au fost:

1)Faptul că am cerut foarte puţin (donații mici) spre deloc. Faptul că nu am dat-o în lacrimogene gen: “Călătoresc pentru copii orfani X”. Faptul că am zis frank că fac ce fac pentru mine. Faptul că mi-am prezentat defectele și nu am încercat să construiesc o imagine idealizată despre mine! Nu mă vreau erou, sunt și voi fii un curv vicios! La fel ca toți falșii care pretind că au imagini de apărat și <principii> de promovat! De fapt au interese, nu principii! Principiile, conform lui Einstein, sunt prejudecăți învățate până la 18 ani! Dar da, cu aceste prejudecăți seduci și prostești pe mulți! Eu nu am vrut să accept rețete false!

A contat că chiar dacă am povestit beții și zboruri ierbivore, nu am cheltuit din donații pe alcool, iarbă, etc (decât foarte, foarte rar – și cum mulți mi-au donat bani strict pentru a îi bea…. îs acoperit, încă am de recuperat).

Oamenii au apreciat că am făcut sacrificii reale! Adică dorm în cort, fac foame dacă trăbă, uneori fac duş în lac, etc! Deci pentru un proiect ca al meu, noroc că mi-a plăcut aventura de a mă descurca cu nimic, de a face din căcat bici, de a găsi soluţii în orice circumstanţe, supravieţuire ghivolească!

2)Sinceritatea tâmpită! Mulţi dintre cititori nu îs de aceeaşi părere cu mine vis-a-vis de anumite aspecte ale vieţii, dar faptul că eu pun pe hârtie absolut tot ce am în cap, de o manieră atât de sinceră, îi poate face doar să aprecieze asta şi să zâmbească! Multă lume nu subscrie la viziunea mea vis-a-vis de viaţa sexuală, de consumul de marijuana şi alcool, de religie, etc! Şi totuşi apreciază transparenţa şi faptul că eu îmi las mintea să fie liberă! Ei au din partea mea același respect! Cu fanaticii nu discut!

3)Sutele de romane de aventuri citite în copilărie probabil mi-au creat (sau îmbunătăţit) nişte abilităţi de povestitor (în scris sau oral)! Unii zic că îs un foarte bun story teller, public speaker, etc.

4)Îmi plac glumele, şi încerc să fac cât de multe. Am făcut pentru un scurt timp, în studenţie stand up comedy… bag de samă că şi asta mă ajută.

5)Că am curaj.

6)Că am venit cu o chestie nouă, inedită, ce n-a mai făcut-o nimeni la noi…

7)Că oamenii se indentifică cu mine, ce fac eu. E ceva ce îşi doresc şi ei! Cum şi eu mă identific cu povestea altora şi i-aş susţine cu tot ce aş putea, pentru că împărtăşim aceeaşi pasiune.

Poate mai sunt şi alte mici secrete, dar nu îmi vin în cap acum! Ideea e că îs foarte multe detalii şi constante pentru a crea ceva fain! Adică nu e vorba doar despre banalul autostop, nu e vorba doar de faptul senzaţional că merg în jurul lumii cu autostopul, că îs primu’ român care face asta, că mai sunt foarte puțini pământeni ce au reuşit să o facă, că deja am făcut de 6 ori lungimea Ecuatorului cu autostopul, nu ştiu câte ţări, etc! E vorba de multe altele! E vorba de munca mea de o viaţă! De abilităţi dezvoltate o viaţă! De a nu renunţa la nebunia mea o viaţă întreagă, indiferent cât am avut de pierdut! Bag de samă  că aprecierile ce le primesc amu or fi răsplata…

E vorba despre omul care reușești să fii sau să nu fii!!! E vorba de munca mea de o viață. E vorba de tot ceea ce sunt!

“Succesul” e ceva cool? Vă zic io că nu! Inainte de toate depinde ce numesti succes? In cazul meu, a fost vorba despre a iesi din grota mediului social si religios in care am aterizat pe Terra asta si sa fac/muncesc ceea ce imi place. Ca bag de sama, sa traversezi alive deserturi mongoliene e macar la fel de munca ca statul la un birou. Dar daca eu ma simt liber pe camp, si nu in birouri, scriu despre cum a fost pe campiile ce le-am batut.

Bloggeri de <succes>, te învaţă cum să ai „succes”, îţi explică ce cursuri au făcut, ce să postezi pe un blog (chestii xerox)! Reţetele astea de căcat nu au cum să funcţioneze! Dacă ar funcţiona, toţi ar avea “succes”! Mă gândesc că am realizat cel mai atipic succes în ale blogărelii, fără formule de marketing. Adică totuși vorbim de un student ratat (bursele și premiile nu ajută cu nimic), fără experiență în social media și marketing, fără nici o pilă, cu mamă menajeră în Spania (ce are de întreținut la facultate 2 frați mai mici), tată ce trăiește din agricultură la țară și cu o soră ce m-a ajutat cu cca 1000 euro în 3 ani.

Cei care fac bani din blogăreală, de fapt fac parte din sistem (lumea companiilor de PR şi marketing), astfel cunosc persoanele potrivite. Fiind amic cu persoana de marketing potrivită, de la compania potrivită, îi ceri să îţi sponsorizeze ştiu eu ce proiect, sau blog, pentru că ai X cititori! X-u’ tău e mult mai mic decât al meu, tu iei sponsorizări, eu nu! Le iei nu pentru că ai abilităţi de negociere sau mai ştiu eu ce buruieni de pretinse, distinse, merituoase, beşinoase calităţi ci pentru că ai prietenii potriviţi! Pentru că periezi emoțional o corporatristă nefutută, pentru că sugi fără plăcere penisuri blegite, etc!

Mai sunt şi excepţii, de persoane publice cu foarte mulţi follow-eri şi ăia chiar iau banii pe merit, adică ei chiar oferă vizibilitate şi publicitate în plus unei companii! Dar de fapt restul sponsorizărilor (cele menţionate mai sus) sunt tot donaţii între prieteni! Dar ei vi le prezintă ca pe poveşti de succes de bussines! Unii numesc donaţiile ce le primesc eu “cerşit”, apăi în ordinea asta de idei, tot cerşeală îs şi sponzorizările, doar că tu eşti prost şi te-au convins cu o vrăjeală de discurs de bussines, în care ei îţi ziceau cât de inteligenţi şi buni afacerişti îs, ce fiţă de şmecherie fac ei, ce buni blogări îs, câte ştiu ei despre gătit, travel sau mai ştiu eu ce! Tu punând botul le consumai produsele iar astfel le asigurai continuitatea afacerii. Ironia face ca eu să nu vând nimic. He he!

Găseşte lucrurile la care eşti bun!!! Apoi stoarce-ţi creierii ani de zile pentru a găsi acea idee inedită, unică! Ceva ce n-a mai făcut nimeni! Mie mi-au trebuit 27 de ani până să îmi vină ideea cu înconjurul lumii cu autostopul!!! GÂNDEŞTE URIAŞ! Puse în slujba unui vis fain, abilităţile şi calităţile ce le ai plus ENORM DE MULTĂ MUNCĂ, SACRIFICII, FOAME, TRANSPIRAŢIE, DISPERARE, pragu’ nebuniei uneori… te vor duce în locuri faine! Te vor face fericit!

Nu eşti dispus să faci asta? Atunci taci şi nu comenta!!! Nu bârfi şi nu fi invidios NICI pe cei care au realizat ceva prin intermediul pilelor!!! Că n-ai făcut nimic mai mult ca ei!!! Ba mai mult, dacă erai în locul lor făceai la fel! Ai atitudinea necesară pentru asta!!! Dacă eu am putut, poate oricine! Şi eu îs un nebun inadaptat, provin dintr-un mediu needucat şi înapoiat, n-am avut multe abilităţi, nu mă prindeam care e realitatea de multe ori, eram retard într-un anumit fel, ba am avut multe chestii lipsă şi dezavantaje! Și din cauza lor am fost judecat și nu de puține ori am avut de pierdut.

*Ideile vin! Mie în 27 de ani mi-au venit două idei tari şi faine! Cea cu înconjuru’ lumii cu autostopu’ şi cea cu primul român care a făcut o hartă! Când cauţi, găseşti! Scuzele îs uneltele impotenţilor! Ideile câteodată vin random, unii îs norocoşi să aibe o idee bună şi s-au scos, dar cel ce îşi stoarce creiru’ sigur va „produce”!

Deci, încearcă să înţelegi mecanismele acestei vieţi (sociale, sentimentale, etc) nu te plânge şi nu da vina pe alţii! Nu găsi scuză în faptul că altu’ a avut pile şi a fost ajutat! Singurul vinovat eşti tu! Vinovat pentru că nu te înţelegi, vinovat pentru că nu ai priceput filmul vieţii tale, vinovat pentru că nu ştii gândi!

LA LUPTĂ!

Nu copia modele, pentru că vei deveni robot!

Post motivaţional

Şi da:

xce

Dacă eşti curios să îmi citeşti povestea, ea începe de aici.

-de Timotei Rad-